fbpx

Cât de des ar trebui ceruit snowboardul?

Depinde de mai multe lucruri, printre care:

  1. Tipul tălpii snowboardului
  2. Cât de des este folosit snowboardul
  3. Condițiile în care este folosit snowboardul
  4. Cât de rapid vrei să fie snowboardul

1. Talpa snowboardului

În acest moment, sunt folosite două tipuri de tălpi:

  • Talpă sinterizată
  • Talpă extrudată

Ceruirea tălpilor sinterizate și extrudate

Tălpile sinterizate au nevoie de ceruire mai des. Materialul este unul mai poros (foarte multe orificii în material). Asta înseamnă mai multe lucruri:

  • Materialul absoarbe mai mult ceara
  • Extra ceara care este absorbită de material, face ca talpa sinterizată, ceruită corespunzător, să fie mult mai rapidă decât o talpă extrudată.

Dar, dacă neglijam ceruirea unei tălpi sinterizate, aceasta o sa fie mai lentă decât o talpă extrudată neceruită.

  • O talpă sinterizată ceruită este mai rapidă decât o talpă extrudată ceruită.
  • O talpă sinterizată neceruită este mai lentă decât o talpă extrudată neceruită.

2. Cât de des este folosit snowboardul

Dacă snowboardul este folosit mai des, atunci va trebui ceruit mai des — dacă este folosit mai rar, atunci va trebui ceruit mai rar. Ceara se va înlătura de pe talpa snowboardului cu cat este folosit mai mult.

3. Condițiile în care este folosit snowboardul

Dacă snowboardul a fost folosit sau este folosit pe zăpadă înghețată sau gheața, atunci va trebui ceruit mai des.

Dacă snowboardul este folosit pe zăpadă abundentă, atunci ceara de pe talpă o sa dureze mai mult.

Ceara are și capacitatea de a proteja talpa snowboardului, în condițiile în care este folosit pe zăpadă înghețată sau gheată. Așadar, va trebui ceruit mai des pentru a menține un strat de protecție.

Temperatura are un rol la fel de important în ceea ce privește modul în care ceara rezista pe talpa snowboardului. În zilele călduroase, ceara se va înlătura mai repede de pe talpă.

4. Cat de rapid vrei sa fie snowboardul

Nu este neapărat necesar ca snowboardul tău sa fie super rapid. Da, este frustrant să te blochezi pe suprafețe plane, dar dacă ești începător, sau preferi stilul Freestyle și preferi o viteza mai mica în parc, atunci nu ai nevoie de un snowboard foarte rapid.

Dacă totuși vrei ca snowboardul tău să fie rapid, atunci ar trebui ceruit cât mai des, dar dacă preferi să fie puțin mai lent, atunci snowboardul poate fi ceruit mai rar.

Cât de des ar trebui ceruit snowboardul?

Într-o extremă, sunt persoane care ceruiesc snowboardul după fiecare zi pe pârtie, dar majoritatea persoanelor nu au nevoie de așa ceva.

La cealaltă extrema, sunt persoane care nu își ceruiesc niciodată snowboardul.

Talpa sinterizată

Pentru performante maxime, o talpă sinterizată ar trebui ceruită după 2–3 zile pe pârtie. Dar poate fi ceruită și mai rar, chiar dacă nu o sa ai parte de viteza și performanta maximă de fiecare dată pe pârtie.

Dacă poți sa faci acest sacrificiu, atunci snowboardul poate fi ceruit mai rar. Totuși, recomandat ar fi la fiecare 6–10 zile pe pârtie, luând în calcul și condițiile meteo, zăpada, viteza dorita.

Talpa extrudată

Exista mai multa libertate cu talpa extrudată, deoarece diferența intre o talpă neceruită și ceruită nu este așa de mare, comparat cu o talpă sinterizată neceruită/ceruită. Așadar, nu o sa fie așa de vizibilă diferența după ceruire, pentru o talpă extrudată.

Dacă vrei performantă maxima dintr-o talpă extrudată, atunci ar trebui ceruită după 2–3 zile pe pârtie. Dacă nu, recomandat ar fi la fiecare 10 zile pe pârtie.

Scroll to Top
×