fbpx

Diferențele dintre un snowboard cu talpă extrudată și unul cu talpă sinterizată

Ce model de talpă este potrivită pentru tine?

Răspunsul la această întrebare este, ca întotdeauna, depinde 😃

Cea mai bună talpă de snowboard depinde de mai mulți factori, printre care bugetul, nivelul și stilul de practicare a acestui sport.

Mai jos puteți să găsiți principalele diferențe dintre cele două tipuri de tălpi și care se potrivește cel mai bine fiecărui rider.

Procesul de fabricație

Tălpile extrudate sunt fabricate printr-un proces de topire a peleților de polietilenă, formând o bucată întreagă de plastic pe partea inferioară a snowboardului. În urma acestui proces, se creează o talpă nu foarte poroasă, cu abilități scăzute de a menține ceara.

Tălpile sinterizate sunt create tot din peleți de polietilenă. Totuși, în loc să fie topiți, talpa este fabricată prin aplicarea unei presiuni pentru a comprima peleții de polietilenă. În urma acestui proces de presare, rezultă o talpă poroasă, cu foarte multe găuri microscopice, cu abilități crescute de a menține ceara.

Talpa extrudată. Plusuri, minusuri și utilizare

Plusuri:

  • Prețul. Tălpile extrudate sunt mai ieftine de fabricat. Implicit, prețul unui snowboard ar trebui să fie mai mic.
  • Mentenanță. Sunt mai ușor de întreținut. Chiar dacă nu au abilitatea de a menține ceară, acestea nu necesită ceruiri atât de dese.

Ceruirea unei tălpi extrudate nu o sa facă asa de mare diferența, comparat cu ceruirea unei tălpi sinterizate. De aceea, nu este necesară ceruirea atât de deasă. De exemplu, o talpă extrudată neceruită o sa fie mai rapidă decât o talpă sinterizată neceruită. Pe de altă parte, o talpă sinterizată ceruită va fi mai rapidă decât o talpă extrudată ceruită.

Minusuri:

  • Nu menține ceara. Talpa extrudată nu are abilitatea de a menține ceara, datorită procesului de fabricație, din care rezultă o talpă mai puțin poroasă.
  • Viteză scăzută. Deoarece nu menține ceara, această talpă nu este la fel de rapidă, în comparație cu o talpă sinterizată ceruită. Așadar, dacă îți dorești să îți menții snowboardul bine ceruit și vrei o viteză mai bună, atunci ar trebui sa îți alegi o talpă sinterizată.
  • Mai puțin rezistentă. Datorită procesului de fabricație, talpa este mai ușor de deteriorat.

Tălpile extrudate sunt potrivite pentru:

Freestyle: Pasionații de freestyle nu au nevoie de o viteză foarte mare, de aceea pentru ei nu este un minus acest aspect. De asemenea, în parc există multe obstacole în care talpa se poate deteriora, iar talpa extrudată se poate repara mai ușor.

Începători: Talpa extrudată se potrivește cel mai bine începătorilor. Câteva motive: accelerarea rapidă nu este necesară pentru un începător, prețul unui snowboard cu talpa extrudată este mai scăzut, iar ceruirea tălpii se face mai rar.

Utilizatori ocazionali: Mai puțină mentenanță este perfectă pentru cei care nu vor sa își ceruiască des talpa (și nici nu vor sa plătească pentru acest serviciu) și cei care ajung pe pârtie doar de câteva ori pe an.

Talpa sinterizată. Plusuri, minusuri și utilizare

Plusuri:

  • Menține ceara. Da, va trebui să o ceruiești des, dar talpa sinterizată are abilitatea de a menține mai bine ceara, ceea ce ajută și la prelungirea duratei de viață a tălpii, nu doar la viteză.
  • Viteză. O talpă sinterizată, ceruită bine, va accelera mai repede și va aluneca mult mai ușor pe porțiunile mai drepte de pe pârtie. De asemenea, este mai rapidă pe powder și pe zăpadă moale, topită.
  • Mai rezistentă. Datorită procesului de fabricație, talpa sinterizată este mai rezistentă în timp.

Minusuri:

  • Mentenanță. Pentru a menține avantajele unei tălpi sinterizate, aceasta trebuie ceruită regulat. Dacă iți petreci multe zile pe pârtie, această ceruire regulată ar trebui făcută indiferent de tipul tălpii, sinterizată sau extrudată.
  • Prețul. Procesul de sinterizare al tălpii este mai scump pentru producători, iar acest lucru se reflectă în prețul snowboardului.

Tălpile sinterizate sunt potrivite pentru:

Freeride: Cei care iubesc viteza, powder-ul, cu siguranță vor vrea o talpă sinterizată. Din acest motiv, snowboardurile pentru freeride sunt mai scumpe decât cele pentru freestyle sau cele pentru începători.

All-Mountain: Iubitorii de All-Mountain o sa aprecieze o talpă sinterizată.

Utilizatori Avansați: Dacă ești un utilizator avansat, probabil o să merite extra costul pentru o talpă sinterizată.

Concluzie

Indiferent de ce tip de talpă ai ales la snowboardul tău, întotdeauna trebuie să iți amintești să ceruiești bine talpa. Ambele tipuri necesită ceruire, iar cele sinterizate au nevoie de o ceruire mai deasă, datorită tălpii mai poroase.

Scroll to Top
×